Pored obilja parkova u samoj Sokobanji, uz malo napora otkrićete skrivene lepote kojima obiluje okolina Sokobanje.
Na 250m od centra, pešačkom stazom pored vodovoda iz 1934.g. i Hajduk Veljkovove česme stiže se do izletišta Borići, sa travnatim terenom i dečijim parkom, trim stazom i uredjenim parkom.
Na 500m od centra, u blizini Specijalne bolnice Sokobanja nalazi se još jedno izletište Čuka II sa sličnim sadržajem.
Izletište Lepterija - Sokograd je na svega 1500m od Sokobanje, a do njega se može stići asfaltnim putem i obeleženim pešačkim stazama iz nekoliko pravca, a naj atraktivniji je uz tok reke Moravice gde se prolazeći pored plaža, tesnaca i brzaka ove lepe reke, stiže u prelepi park Lepterija - Sokograd, u čijoj je blizini crkva SV.Petke. U blizini je i redak prirodni fenomen - pećina sa likom Presvete Bogorodice sa Isusom u naručju, koa se vidi sa izletišta u pravcu visokih stena preko reke. Na samo 400m od izletišta je srednjevekovna tvrdjava Sokograd.
Planina Ozren obiluje prirodnim lepotama. Naj poznatiji su vodopad Ripaljka, ozrenska pećina, vrh Oštra Čuka(1.117m), kao i izvor reke Gradašnice.
Izvor reke Moravice se nalazi na 11km od Sokobanje, putem ka Knjaževcu, u podnožju planine Device i predstavlja prirodni fenomen jer se već na izvoru javlja kao rečni tok.
Sesalačka pećina se nalazi na 19km od Sokobanje. Unutrašnjost pećine je osvetljena do 200m. u dubinu, sa obiljem stalaktita i stalagmita, mnogobrojnim jezercima i rečicom ponornicom koja ponire u predvorju pećine.
Bovansko jezero se nalazi na 10 kilometara od Sokobanje ka Aleksincu. Predstavlja pravi raj za ribolovce, ali ima i dosta plaža i lepih izletišta.
Vrmdžansko jezero se nalazi na 13km od Sokobanje, u blizini sela Vrmdža, u samom podnožju Rtnja, a nastalo je pregradjivanjem izvora. Okolina obiluje lekovitim biljem, od koga se pravi čuveni rtanjski čaj. Odatle počinje uspon na najviši vrh Rtnja, Šiljak (1.560m).
Vrelo je izletište u podnožju planine Bukovik, na 18km od Sokobanje, u ataru sela Jošanica, u kome je istoimena banja, poznata po lekovitoj vodii blatu. Izletište je locirano u gustoj bukovoj šumi, koju presecaju mnogobrojni čisti planinski potoci nastanjeni rakovima. Ovaj kraj je poznat po obilju jestivih gljiva i šumskih plodova.