Planina Rtanj

Sokobanja je smeštena u kotlini izmedju planina Rtanj, Ozren, Devica i Bukovika.

RTANJ (Šiljak1560m).Ova planina je poznata po brojnim podzemnim izvorima, pećinama, jamama, lekovitom bilju. Na Rtnju raste čuvena endemska vrsta Nepetae Rtanjesis, zatim Rtanjski čaj (Saturea Montana). Značajnu turističku atrakciju i svojevrstan kuriozitet predstavlja jama ledenica iz koje u julskim i avgustovskim danima može izvaditi led. Poseban izazov za avanturiste predstavlja uspon na vrh Rtnja sa koga seže pogled čak do ušća Save u Dunav.

OZREN (Leskovik 1174m), smešten na jugu Sokobanjske kotline je najšumovitija planina Srbije i nepresušan izvor kiseonika. Na ovoj planini se nalazi veliki broj izletišta sa razvijenom turističkom infrastrukturom. Jedno od njih je i vodopad Ripaljka (prvi spomenik prirode u našoj zemlji zaštićen zakonom iz 1948.),najviši vodopad u Srbiji, Kalinovica, Izletište Ozren. Planina obiluje sportskim terenima za fudbal i košarku, dečijim igralištima, restoranima, planinskim izvorima. Od izletišta Kalinovica vodi staza koja prolazi kroz predeo Ozrenskih livada koji je proglašen predelom izuzetnih odlika zbog jedinstvenog prirodnog ambijenta i predivnih pejzaža.

DEVICA je po predanju planina zaštitnica Sokobanjske kotline. U njenim nedrima izvire čista i plaha reka Moravica. Posetioci mogu, uz iskusne vodiče direktno uživati u blagodetima prirode, posebno u šumskom voću. Najlepšu aromu ovde imaju šumske jagode i maline. Podno Device nalazi se Markova pećina, još uvek nedovoljno istražena, predstavlja izazov za speleologe.

BUKOVIK je na zapadu kotline, 12km udaljen od Sokobanje i jednim svojim delom oivičuje Bovansku klisuru. Planina je bogata niskom i visokom divljači i pečurkama, posebno vrganjem i tartufom. Na Bukoviku se nalazi rezervat jelenske divljači.