Soko Banja

U kotlini na 400m nadmorske visine, između živopisnih planina Rtnja ,Ozrena i Device, smešten je turistički centar poznat po prelepim pejzažima, najdužoj turističkoj tradiciji u Stbiji, gostoprimstvu meštana, čistom vazduhu, termalnim izvorima, sirevima, jagnjetini , i dr karakteristikama koje ga čine magičnim i jedinstvenim.

Sokobanja je 30km od autoputa E-75 i železničke magistrale, koji povezuju Beograd i Niš. Od Beograda i aerodroma “Nikola Tesla” udaljena je 230km, a od Niša i aerodroma “Car Konstantin” 60km. Regionalnim putevima povezana je sa Timočkom krajinom, preko Boljevca i Knjaževca. Sokobanjska opština obuhvata površinu od 525km2 i ima 16000 stanovnika, od kojih u varoši žive oko 8000.

Sokobanja je poznata kao postojbina starih Rimljana i mnogih drugih naroda koji su je posećivali i uživali u blagodetima njene prirode i termalnih izvora. Nije slučajnu da su baš oni izgradili kupatilo u centru Sokobanje , koga su zbog lekovitosti vode kasnije koristili i Turci izgradeći na rismkim temeljima velelepni Amam, a po oslobođenju Sokobanje od Turaka i Knez Miloš Obrenović ga je proširio, adaptirao i ispitao lekovitost vode u Beču, a samim tim i često ga posećivao izgradivši sebi kuću pored kupatila poznatu kao Milošev konak.

Tokom istorije razvoja organizovanog turizma, još od 1837. godine kada je upućen u Sokobanju iz kancelarje knjaza Miloša Zatavnik Lazarević, Sokobanja se menjala prilagođavajući se zahtevima turista. Danas je to značajan turistički centar idealan ne samo za lečenje, već i za odmor, relaksaciju, uživanje , povratak energije i dobar provod. Pored zdravstvnog turizma, postaje i centar u kome je razvijen i sportsko—rekreativni turizam, lovni i ribolovni turizam, manifestacioni turizam, kongresni, eko, etno i seoski turizam. Zbog svega toga Sokobanja se nalazi u vrhu najposećenijih turističkih destinacija Srbije.

Jedinstvenost i magična privlačnost ove destinacije ogleda se prevashodno zbog raznovrsnosti prirodnih predela i bogastva, ali zbog kulturno-istorijskog nasleđa.

Od prirodnih bogastava pored čistog vazduha i vode, Sokobanjska prepoznatljivost na turističkom tržištu ogleda se u prelepim pejzažima okolnih planina i izletišta, gde možete povratiti svoj unutrašnji mir pobeći od gužve svakodnevnog života.